Zand en blubber hoort bij het MTB-en en de verwachting dat je na een lekkere tocht door het bos, de fiets als ongebruikt weer in de stalling kan plaatsen is een utopie.

Het Staphorster bos is een cultuurbos, dat wil zeggen, het is aangelegd en niet natuurlijk ontstaan. Staatsbosbeheer kapt met regelmaat hout voor productie en verkoop. In bepaalde gedeelten van het bos is dat ook duidelijk terug te zien, nog niet eens zo zeer dat er hele kale vlakten ontstaan, maar meer aan het feit dat wegen onbegaanbaar zijn geworden door gebruik van zwaar materieel.

Als er dan ook nog perioden met veel regen volgt, ontstaat er een behoorlijk zware uitdaging voor een rondje op de MTB.

In de voorbereiding op de B+B veldtoertocht wordt o.a. gekeken naar het af te leggen parcour en wordt getracht bovengenoemde gebieden zoveel mogelijk te mijden. Zoals op de foto’s is te zien, is voorkomen van modderpaden niet mogelijk, maar ook niet per definitie een must, de uitdaging moet er uiteraard blijven.

Over ruim 2 maanden staat de tocht op het programma en vanzelfsprekend is de organisatie van plan om het niveau van de vorige editie, toen de 3 sterren werden binnengehaald, zeker te evenaren. Details gaan we natuurlijk nog niet verklappen, maar dat er weer een aantal leuke verrassingen op ons staan te wachten, is zeker.

De sponsorcommissie is ook bezig om een aantal sponsoren binnen te halen die het elan van de tocht nog meer kleur geven.

Ook zult u de ogen tijdens het rijden van deze editie open moeten houden, want er is gekozen voor behoorlijk wat andere wegen en paden. Afwisseling van spijs doet immers eten.

Bij de schrijver van deze blog is ondertussen duidelijk waarom in de vorige bijdrage sprake was van zandhappen. Alles heeft een reden en zeer binnenkort kunt u zien wat het zandhappen heeft opgeleverd. Wordt vervolgd…